web 2.0

Ivan Darko Grlica na međunarodnoj konferenciji o zaštiti stepskog sokola

Zahvaljujući velikom zalaganju Ivana Darka Grlice i ostalih članova Prirodoslovnog društva „Drava” monitoring stepskog sokola u našoj zemlji provodi se od 2006. godine. Tijekom 2007., 2008., 2009. i 2010. godine pregledano je svake godine više od 3000 stupova dalekovoda u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao i potencijalna gnijezda u šumama uz Dunav Dravu i Savu. Cilj projekta je prikupiti što više podataka kako bi mogli kvalitetno pristupiti boljoj zaštiti ove sve ugroženije vrste. Na taj način se pridonosi boljem poznavanju stanja populacije stepskog sokola u Hrvatskoj. Cijeli projekt uklapa se u međunarodni projekt koji se provodi gotovo na cijelom području rasprostranjenosti stepskog sokola. Članovi udruge su u kontaktu i surađuju s istraživačima iz susjednih zemalja, a najviše s mađarskim i srpskim ornitolozima.

Ivan Darko Grlica sudjelovao je u Mađarskoj od 16. do 18. rujna 2010. godine na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Conservation of the Saker Falcon (Falco cherrug) in Europe” posvećenoj zaštiti stepskog sokola gdje su se okupili svi vodeći europski stručnjaci koji proučavaju stepskog sokola. Mađarski stručnjaci dobili su u programu LIFE više od dva milijuna eura za unapređenje zaštite i poboljšanja statusa stepskog sokola. Broj stepskih sokola u svijetu je u opadanju, no zahvaljujući uloženom naporu u Mađarskoj je njihov broj s tridesetak porastao na dvjestotinjak parova. U nekim europskim zemljama gdje nisu uloženi značajniji napori na zaštiti stepski sokol je potpuno nestao. Kod nas gnijezdi samo dva stalna para tih ptica i potrebno je uložiti više napora u provedbi njihove zaštite želimo li da ova prekrasna ptica opstane na našim prostorima.

Projekt Prirodoslovnog društva „Drava” monitoringa stepskog sokola u Hrvatskoj prepoznat je ove godine od strane Ministarstva kulture gdje je financiran iz sredstava državnog proračuna kao jedan od devet projekta iz područja zaštite prirode. Na natječaju za donacije HEP-a „Svjetlo na zajedničkom putu” u kategoriji Okoliš, naš projekt je jedan od dobitnika donacije za ovu godinu. Zahvaljujući njihovoj financijskoj potpori članovi udruge su u mogućnosti provesti istraživanja i bolje prezentirati svoj rad. No, ta sredstva još uvijek nisu dovoljna da bi se poduzelo niz  mjera koje bi pridonijele povećanju broja gnijezdećih parova u Hrvatskoj kao što su to postigli u susjednoj Mađarskoj.

Izvor: